Een goede infrastructuur (netwerkbekabeling) is de basis van elk stabiel computernetwerk. Of jouw bedrijf nu voornamelijk gebruik maakt van vaste aansluitingen of een draadloos (WiFi) netwerk, je hebt altijd een betrouwbaar datakabelnetwerk nodig in jouw gebouw. Hierdoor kun je snel, stabiel en veilig werken.
Als jouw infrastructuur verouderd is of te weinig capaciteit heeft, merk je dat direct aan de prestaties van jouw werkstation en randapparatuur.

Netwerk
Niet alleen de snelheid van gegevensoverdracht, maar ook de betrouwbaarheid en stabiliteit van een netwerk zijn rechtstreeks afhankelijk van de kwaliteit van de netwerkbekabeling.
Patchkast kabels

Werkzaamheden behorend bij databekabeling

  • Het leggen van netwerkkabels in kantoorgebouwen, fabrieken, winkels, restaurants en andere bedrijfsgebouwen.
  • Het plaatsen van een patchkast waar alle datakabels overzichtelijk in zijn verzameld.
  • Het uitbreiden van wandaansluitingen zodat elke werkplek zijn eigen data-aansluiting heeft waar connectiviteit gewenst is.
  • Het leggen van netwerkkabels voor beveiligingscamera’s, WiFi-zenders, telefoon (DECT) zenders, PIN-apparaten, VoIP-telefoons, Windows-pc’s, Mac-computers, printers en andere devices.
  • Reparatie van beschadigde kabels, het vervangen van verouderde (trage) kabels, detecteren van schade, herschik ongeorganiseerde systemen en meer.
  • Doormeten van bestaande of nieuwe (UTP) netwerkbekabeling.
  • Het leggen van glasvezel aan tussen meerdere gebouwen op jouw locatie of tussen verschillende verdiepingen van een gebouw. Glasvezel is vele malen sneller dan gewone (koper)bekabeling en kan met één dunne glasvezelkabel eenvoudig hele afdelingen met elkaar verbinden.

Hoe kan ik in de toekomst mijn netwerk eenvoudig uitbreiden of aanpassen?

Strak, geordend, doorgemeten en gelabeld zijn de basisvereisten voor een goed geïnstalleerd datanetwerk.
Alle kabels door het hele gebouw worden verzameld in de patchkast. Alles is hier voorzien van het nummer van de muuraansluiting zodat elke muuraansluiting correct aangesloten kan worden. Netwerkkabels zijn universeel. Telefoons gebruiken dezelfde kabels als printers, pinapparaten of computers.
Als alle netwerkkabels netjes in de bedradingskast liggen, zijn gelabeld, dan kan alles direct aangepast worden en zijn er geen problemen in de toekomst. Extensies kunnen ook eenvoudig worden toegevoegd.

Hoe lang gaan netwerkkabels mee?

Netwerkbekabeling heeft een veel langere levensduur dan de computer of randapparatuur zelf. Netwerkbekabeling kan gemakkelijk 15 jaar meegaan, mits correct geïnstalleerd en van acceptabele kwaliteit. Tijdens het bouwproces van een nieuw kantoorpand houd je er rekening mee dat de capaciteit jaarlijks met zo’n 20% moet kunnen toenemen door de jaarlijkse toename van het dataverkeer. Een goed netwerk is dus een investering van 15 jaar. Betrek je ICT dienstverlener hier dus ook bij, zodat je direct een goed ontwerp maakt. Zo voorkom je dat je later aanpassingen moet doen aan een nieuw opgeleverd bekabelingsnetwerk.

Wat voor netwerkkabel heb ik nodig?

In het bedrijfsgebouw worden standaard CAT6 of CAT7 netwerkkabels gelegd. Deze kabels kunnen probleemloos afstanden tot circa 100 meter overdragen. Wil je grotere afdelingen (elk tientallen werkplekken) aansluiten, dan kunnen we tussen die afdelingen glasvezel aanleggen. Hetzelfde geldt als het bedrijf vanuit verschillende panden opereert. Een andere oplossing is dat je met meerdere sterpunten gaat werken, waarbij je de sterpunten met elkaar verbindt op basis van UTP of glasvezel. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van je wensen.

Wat kan Solid Partners doen voor jouw netwerkbekabeling?

Solid Partners heeft ruime ervaring met data-bekabeling. Wij werken met onze eigen monteurs. Wij opereren door heel Nederland en kunnen voor jouw bedrijf een nieuw datanetwerk aanleggen. Daarnaast kunnen we bestaande datanetwerken doormeten en aanpassen om ze sneller te maken, storingen te verhelpen of uit te breiden naar de huidige situatie van jouw bedrijf.

Wat doet een netwerkswitch in het netwerk?

Met een netwerkswitch verbind je de diverse apparaten in je netwerk. Of het nu gaat om werkplekken, (Voip) telefoons, printers, WiFi Accesspoints. Wordt het aantal apparaten in een netwerk meer, of wil je een goede beveiliging in je netwerk aanbrengen? Dan kun je via VLAN’s segmentering aanbrengen in je netwerk. Hierdoor zorg je ervoor dat bijvoorbeeld gasten dit gebruik maken van je gast WiFi netwerk, geen toegang krijgen tot je server omgeving en enkel en alleen toegang krijgen tot het internet.

Een PoE (Power of Ethernet) switch kies je, als je stroom via de ethernetkabel wilt sturen. Sluit dit type netwerkswitch aan op een geschikte bewakingscamera of access point en er is geen losse stroomadapter meer nodig.

Wat doet een accesspoint?

Met een WiFi access point leg je een (extra) draadloos netwerk aan. Je plaatst het access point in een ruimte waar je een WiFi verbinding wilt en verbindt het apparaat (Accesspoint) via een netwerkkabel met je netwerkswitch. Wil je het draadloze netwerk verder uitbreiden? Verschillende access points kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor er een netwerk ontstaat met dekking in je hele kantooromgeving. Indien nodig maak je verschillende segmenten aan in je draadloze netwerk voor verschillende toepassingen, zoals eigen apparaten, gasten, of bijvoorbeeld handscanners in een magazijn, of draadloze IoT (Internet of Things) apparaten die moeten communiceren met een leverancier voor het uitwisselen van gegevens.

Wat doet een patchkast?

Een patchkast maakt je netwerk compleet. Een patchkast, ook wel een serverkast of rack genoemd, is vergelijkbaar met een meterkast. Een patchkast is daarin tegen enkel bedoelt voor netwerk of audiovisuele apparatuur. In een patchkast komen alle kabels binnen en worden daar aangesloten op een of meerdere patchpanelen. Je kan het ook wel zien als een verzamelpunt waar alle bekabeling en apparatuur van één omgeving samen komt.

Alle kasten zijn (bij voorkeur) voorzien van een slot waarmee de serverkast (of serverruimte) is af te sluiten. Hiermee voorkom je dat onbevoegde bij je (netwerk)apparatuur kan en mogelijk downtime kan veroorzaken. Naast de voordeur van de kast is er ook een slot voor aan de zijkanten van de kast.

Thijs en Allard

Case: Infrastructuur en Telecom

Van der Vegt Fijnmetaal

De processen worden beter en het zal de medewerkers veel tijd schelen. Het systeem moet sneller, makkelijker en efficiënter. Al deze onderdelen worden met de aankomende integraties opgelost.

Teamfoto Van der Vegt
× Hoe kunnen wij jou helpen?