header Gedragscode Info beveiliging2

Wat betekent de gedragscode informatiebeveiliging voor jouw notariskantoor?

21 maart 2023

Wat betekent deze gedragscode voor jou en het notariaat? Je leest het hier.

De KNB heeft onlangs een gedragscode informatiebeveiliging gepubliceerd, de richtlijnen van brancheorganisaties waaraan notarissen zich moeten houden. De leidraad bewaakt de technische, proces- en menselijke aspecten van digitale beveiliging en geeft bedrijven aanwijzingen over wie ze moeten inschakelen of informeren in geval van een incident. De inhoud van deze handreiking is tot stand gekomen op basis van marktconsultaties met diverse IT-partijen, adviseurs en andere belanghebbenden.

Gedragscode Informatie beveiliging

Het belang

De gedragscode helpt notarissen inzicht te krijgen in wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van de informatiebeveiliging. Het kantoor heeft uiteindelijk zelf de eindverantwoordelijkheid voor de beveiliging, maar is hiervoor uiteraard afhankelijk van verschillende leveranciers. Dus het goed volgen en uitvoeren van deze regels kan veel problemen voorkomen.

Heeft dit gevolgen voor u als klant?

Met onze jarenlange ervaring in het notariaat weten wij duidelijk waar de potentiële risico’s zitten en hoe hier op de juiste manier mee om te gaan. Bij Solid Partners begint alles wat we doen met veiligheid voor de klant. Notarissen die hun ICT (volgens onze toegepaste diensten) aan Solid Partners toevertrouwen, kunnen er bij ons op vertrouwen dat alle aspecten van de informatiebeveiligingscode met betrekking tot onze dienstverlening op orde zijn. Onze voortdurende investering in nieuwe beveiligingstechnologieën, het standaard bieden van beveiliging, onze ISO 27001 en ISO9001 certificeringen zijn slechts enkele voorbeelden.

Kan je zelf nog wat doen?

In de gedragscode staan behalve technische vereisten die directe toepassing hebben op onze dienstverlening, ook punten die te maken hebben met de processen op jouw kantoor. Solid Partners denkt natuurlijk graag met je mee over hoe je de informatie in jouw kantoor op een veilige manier opslaat en verwerkt, en wij werken ook nauw samen met diverse bekende softwareleveranciers in het notariaat om alle verwerkte data samen veilig te houden.

Als je inhoudelijke vragen hebt over deze richtlijn, dan kun je contact opnemen met de KNB via het hiervoor door de KNB gedeelde e-mailadres. Wij adviseren je de communicatie van de KNB via NotarisNet goed in de gaten te houden, aangezien de KNB via dit kanaal diverse leeswijzers en verdere instructies zal verspreiden. Als je vragen hebt over specifieke componenten van de richtlijn over hoe wij hier invulling aan geven, neem dan contact op met Francien de Fretesl.

Meer weten over de Gedragscode Informatiebeveiliging voor jouw notariskantoor?

Neem contact op met Francien de Fretes over deze oplossing!

× Hoe kunnen wij jou helpen?