Cybersecurity (of: digitale veiligheid) wordt steeds belangrijker. Cybercriminelen proberen steeds vaker in te breken in de netwerken van bedrijven, overheidsinstanties en zelfs individuen. Waarom doen ze dit? Verdien gewoon illegaal geld door losgeld te eisen om het gekaapte systeem te bevrijden of door vastgelegde privacygevoelige gegevens op het dark web te verkopen. Ze worden alleen maar slimmer in het hacken of omzeilen van beveiligingsmaatregelen. Zelfs grote organisaties moeten hier regelmatig aan geloven.

Cybercriminaliteit is een serieuze miljardenbusiness geworden. Maar de gemakkelijkste slachtoffers zijn eigenlijk ‘mensen’ die niet alle trucs kennen die cybercriminelen gebruiken. Tegelijkertijd is het verbeteren van de cyberweerbaarheid enorm belangrijk.

Silvan en Richard

1. Phishing via e-mail

Cybercriminelen proberen met valse berichten je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Dit heet phishing.

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Criminelen misleiden je met nep e-mails, nep QR-codes en valse sms- of WhatsAppberichten. De berichten lijken van bekende en vaak betrouwbare organisaties te komen. Denk aan overheidsinstellingen en banken. Oplichters sturen je berichten om persoonlijke informatie te stelen. Bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie of pincodes.

  • Een onbetrouwbare email gekregen? Wees alert op verzoeken van geld of persoonlijke informatie.
  • Een verdachte email gekregen? Controleer de aanhef goed.
  • Spoort de email-bericht aan tot directe actie? Wees voorzichtig!

2. Veilig (openbaar) Wifi

Internet zou altijd moeten werken. Daarom heeft het een groot aantal gratis openbare netwerken in binnen- en buitenland. Ze zijn alleen niet altijd veilig. Anderen die hetzelfde netwerk gebruiken, kunnen jouw onbeveiligde dataverkeer volgen. Dit kan leiden tot vervelende situaties waarbij de zakelijke of persoonlijke schade van hackers onvoorstelbaar groot kan zijn. Dus je moet voorzichtig zijn!

  • Controleer de naam van je Wifi-netwerk
  • Doe geen bankzaken via openbaar Wifi netwerk
  • Maak niet automatisch verbinding met Wifi-hotspots

3. Sterke wachtwoorden

Online beveiliging is van cruciaal belang voor het beschermen van bedrijfskritische gegevens en privacygevoelige persoonlijke informatie. Onderdeel van deze beveiliging is het wachtwoord om toegang te krijgen tot de online dienst. Daarom is het erg belangrijk om een ​​sterk wachtwoord te kiezen dat niet gemakkelijk te kraken is.

  • Controleer de identiteit van je medewerkers op basis van MFA (Multi Factor Authenticatie) voordat je ze toegang verleent tot bedrijfstoepassingen om je te beschermen. Hiermee zorg je ervoor dat ongeoorloofd toegang tot het verleden behoort.

4. Veilige werkplek

Een veilige werkplek is meer dan alleen een veilige pc, laptop, tablet of smartphone met een beveiligde internetverbinding. Je hebt ook te maken met hoe cybersecurity is geïntegreerd in bedrijfsprocessen. Veel hangt ook af van uw perceptie van digitale gevaren. In de praktijk blijkt dit echter vaak achter te blijven bij de daadwerkelijke noodzaak om het op de loer liggende gevaar te onderkennen. Er is nog werk aan de winkel!

Norbert Derickx
Spammers & phishing

5. Bescherm je domeinnaam tegen Spammers en Phising

Bescherm je domein tegen spammers en phishers en zorg ervoor dat je e-mail bij de ontvangers wordt bezorgd.

Wat zijn DMARC, DKIM, SPF regels?

DMARC, DKIM en SPF zijn drie methoden voor e-mailverificatie. Samen helpen ze voorkomen dat spammers, phishers en andere ongeautoriseerde partijen e-mails versturen namens een domein waarvan ze niet de eigenaar zijn.

Domeinen die SPF, DKIM en DMARC niet correct hebben ingesteld, kunnen merken dat hun e-mails in quarantaine worden geplaatst als spam of niet worden afgeleverd bij hun ontvangers. Mis dus geen email en voorkom dat je in een Spamfilter beland bij je klanten en leveranciers! Zorg dat deze DNS instellingen goed geconfigureerd zijn!

Hulp nodig bij het checken van jouw Cybersecurity?

Laten we een kop koffie gaan drinken!

× Hoe kunnen wij jou helpen?