Domeinnamen en DNS Beheer

Iedere oganisatie heeft wel een of meerdere domeinnamen. Daar waar in het verleden een domeinnaam gebruikt werd voor het bereikbaar maken van je website en het versturen van je email, zie je dat een domeinnaam inmiddels veel meer functies heeft. Je logt ermee in, in je Microsoft systemen. Je hebt wellicht subdomeinnamen voor een klantportaal of een andere toepassing.

Om te zorgen dat je al je verkeer op een veilige manier afhandelt, is een goede bescherming en inrichting van je DNS van essentieel belang.

Je domeinnaam is tegenwoordig belangrijker geworden dan je telefoonnummer. Vaak realiseer je je dit niet. Wat als je website niet bereikbaar is en je hebt een webshop? Wat als je email verkeer ontregelt raakt? Of wat als je je inloggegevens via je domeinnaam gekoppeld hebt aan je Microsoft Account. De beschikbaarheid van al deze systemen hangen samen met het goed uitvoeren van je DNS Beheer!

DNS

Wat is Domain Name System (DNS)?

DNS staat voor Domain Name System en is een systeem en netwerkprotocol die er voor zorg draagt dat IP adressen en namen aan elkaar gekoppeld worden. Werkt deze koppeling niet, dan heeft dit direct gevolgen voor je website, je e-mail of de toegang tot je ICT systemen in de Cloud als deze gekoppeld zijn (Microsoft Account, Single Sign On naar applicaties).

Het is dus van wezenlijk belang dat het beheer hiervan op een goede manier uitgevoerd wordt. Wijzigingen die doorgevoerd worden zullen altijd in overleg met je gebeuren (dit heeft namelijk impact op achterliggende processen en systemen), denk hierbij aan:

  • De beschikbaarheid van je website
  • De beschikbaarheid van je webshop / klantportalen (voor online bestellingen, of raadplegen diensten)
  • Je email verkeer (vaak nog belangrijker dan telefonisch verkeer)
  • De inlog van je bedrijfsapplicaties die via je Microsoft Account gekoppeld zijn

Registratie domeinnaam

Vanuit Solid Partners starten wij met het registreren van je domeinnaam, of als je al een (of meerdere) domeinnaam hebt, zorgen wij dat wij je domeinnaam verhuizen naar ons platform. Bij een verhuizing zullen wij vooraf de bestaande regels van je DNS opvragen of uitlezen, zodat deze 1 op 1 worden overgenomen naar de nieuwe situatie.  Daarna zullen wij deze aanvullen of verbeteren, zodat de registratie van je DNS regels op orde zijn.

DKIM
Dmarc

Beheer en beveiliging

Wat veel belangrijker is dan alleen de registratie (van je domeinnaam) is het beheer DNS regels. Er zijn vele ontwikkelingen op dit vlak om internet veiliger te maken. Denk hierbij onder andere over het registreren van extra regels en protocollen met betrekking tot veilig mailen. Een MX Record om de mail op de goede plek binnen te laten komen is één. Maar heb je jouw DNS instellingen al voorzien van DMARC, DKIM en SPF om maar eens wat te noemen?

Een klassiek spamfilterManaged Spamfilter houdt in de basis al veel tegen maar is niet meer toereikend als enige oplossing. In de loop der tijd zijn er nieuwe technieken toegevoegd die een bijdrage leveren aan een veiliger internet en het uitbannen van “valse email” berichten; DKIM (RFC6376), SPF (RFC7208) en DMARC (RFC7489).

Zelf testen of jouw DNS instellingen goed zijn ingesteld? Test dit zelf maar eens op beide onderstaande websites:

DNS Beheer en Beveiliging
× Hoe kunnen wij jou helpen?