Wat betekent de NIS2-richtlijn voor jou?
In deze digitale tijd is cybersecurity heel belangrijk voor organisaties in de Europese Unie (EU). De nieuwe NIS2-richtlijn van de EU wil de cybersecurity verbeteren door duidelijke regels te geven voor verschillende soorten organisaties. Dit artikel legt uit wat de verschillen zijn in toezicht en controle tussen organisaties die als essentieel en belangrijk worden gezien volgens deze nieuwe richtlijn.
Waarom is er een verschil in toezicht?
Het verschil in toezicht komt door de verwachte impact van een cyberaanval op organisaties. De schade is groter bij een organisatie die als ‘essentieel’ wordt gezien in vergelijking met een ‘belangrijke’ organisatie. Hier zijn een paar redenen waarom ‘essentiële’ organisaties strenger worden gecontroleerd:
- Kritieke Infrastructuur en Diensten: Essentiële organisaties leveren vaak belangrijke infrastructuur en diensten. Een verstoring hiervan kan grote gevolgen hebben voor de economie, de samenleving en zelfs de nationale veiligheid.
- Potentiële Schade: Cyberincidenten veroorzaken meestal grotere schade bij essentiële organisaties. Een ernstig cyberbeveiligingsincident bij zo’n organisatie kan leiden tot grote financiële verliezen, verstoring van vitale diensten en soms zelfs fysieke schade.
- Publiek Belang: Het handhaven van een hoog niveau van cyberbeveiliging bij essentiële organisaties is van groter publiek belang. Dit komt door hun cruciale rol in het functioneren van de samenleving en de economie.
Dit verschil in toezicht is bedoeld om ervoor te zorgen dat organisaties die belangrijk zijn voor het welzijn van de samenleving, extra bescherming krijgen tegen de ernstige gevolgen van cyberaanvallen.
Toezicht voor essentiële organisaties
Essentiële organisaties spelen een vitale rol in de economie en maatschappij van de EU. De NIS2-richtlijn legt strengere toezichtmaatregelen op aan deze organisaties om een hoog niveau van cybersecurity te waarborgen. Dit omvat proactief toezicht, waarbij autoriteiten regelmatig inspecties en beoordelingen uitvoeren, zelfs zonder specifieke aanleiding.
Deze aanpak is bedoeld om potentiële cyberdreigingen te identificeren en aan te pakken voordat ze leiden tot ernstige incidenten. Artikel 32 van de NIS2-richtlijn bepaalt ook dat organisaties met het label ‘essentieel’ onderworpen zijn aan inspecties ter plaatse en elders. Hierdoor wordt de naleving van cybersecurity-normen verder bevorderd.
Gevolgen bij het niet-naleven van de NIS2-richtlijn
Voor essentiële organisaties zijn de gevolgen van het niet naleven van de richtlijn groot. Als ze niet voldoen aan de richtlijn, kunnen ze te maken krijgen met boetes die kunnen oplopen tot minimaal €10 miljoen of 2% van de wereldwijde jaaromzet.
Toezicht voor belangrijke organisaties
Organisaties die worden aangeduid als ‘belangrijk’ worden onderworpen aan een lichter toezichtregime. De monitoring is reactief van aard. Dit betekent dat de autoriteiten pas in actie komen na een incident of bij aanwijzingen van het niet naleven van de wet. Dit reactieve toezichtsmodel klinkt minder intensief, maar het is ontworpen om een redelijk niveau van cybersecurity te handhaven zonder de operationele activiteiten van de organisatie onnodig te belasten.
Gevolgen bij het niet naleven van de NIS2-richtlijn
Voor organisaties die als ‘belangrijk’ worden aangemerkt, zijn de financiële sancties bij niet-naleving minder streng. De boete kan oplopen tot maximaal €7 miljoen of 1,4% van hun wereldwijde jaaromzet.
Incident reporting en risicobeheer voor essentiële en belangrijke organisaties
De meldingsplicht voor incidenten en risicobeheermaatregelen zijn een belangrijk onderdeel van de NIS2-richtlijn. Organisaties van beide labels zijn verplicht om (significante) cybersecurity-incidenten te melden aan de bevoegde autoriteiten. Onder NIS2 is het meldingsproces nu helderder gedefinieerd, met strikte richtlijnen voor de procedure, inhoud en tijdlijn van de melding.
Naast incidentmelding legt de NIS2-richtlijn de verplichting op aan zowel essentiële als belangrijke entiteiten om passende risicobeheermaatregelen te implementeren. Zo wordt de veiligheid van hun netwerk- en informatiesystemen gewaarborgd. Dit omvat het uitvoeren van grondige risicoanalyses, het ontwikkelen van beveiligingsconcepten, het implementeren van preventiemaatregelen tegen beveiligingsincidenten, en het bevorderen van cybersecurity-training en crisisbeheer.
Conclusie
Het verschil in toezicht tussen essentiële en belangrijke organisaties volgens de NIS2-richtlijn benadrukt het belang van goed toezicht en risicobeheer om de cybersecurity van organisaties in de EU te waarborgen. De richtlijn wil ervoor zorgen dat er stevige regels zijn die passen bij de impact en het belang van verschillende organisaties. Hiermee hoopt de NIS2-richtlijn een digitale omgeving te creëren die veiliger en sterker is voor iedereen die erbij betrokken is.
Solid Partners kan klanten op verschillende manieren helpen om te voldoen aan de NIS2-richtlijn. Hier zijn enkele belangrijke manieren waarop we ondersteuning bieden:
1. Risicobeoordeling en Beveiligingsmaatregelen: Solid Partners helpt organisaties bij het uitvoeren van grondige risicobeoordelingen van hun IT-systemen. We adviseren over passende beveiligingsmaatregelen om de continuïteit van diensten te waarborgen en de veiligheid van netwerk- en informatiesystemen te verbeteren.
2. Incidentmelding en Beheer: We ondersteunen bij het opzetten van een helder meldproces voor cybersecurity-incidenten. Dit omvat het melden van incidenten aan de bevoegde autoriteiten binnen de gestelde tijdslijnen en het implementeren van risicobeheermaatregelen.
3. Bewustwordingstrainingen: Solid Partners biedt bewustwordingstrainingen aan om werknemers bewust te maken van potentiële bedreigingen en hen uit te rusten met de benodigde tools om deze te pareren. Dit helpt bij het proactief beheren van risico’s en het vergroten van de veiligheid op de werkplek.
4. Managed Security Services: We bieden beheerde beveiligingsdiensten aan, zoals Multi Factor Authenticatie (MFA), beheerde online back-up, en beheerde SOC SIEM (Security Operations Center en Security Information and Event Management). Deze diensten helpen bij het beschermen van gegevens en het waarborgen van de naleving van de NIS2-richtlijn.
5. Advies en Implementatie: Onze experts staan klaar om organisaties te adviseren over de stappen die nodig zijn om compliant te worden met de NIS2-richtlijn. Of het nu gaat om directe ondersteuning bij de implementatie van een stappenplan of om duidelijkheid over wat de wetgeving precies betekent voor een bedrijf, Solid Partners biedt de nodige begeleiding.
Met deze diensten zorgt Solid Partners ervoor dat organisaties goed voorbereid zijn op de eisen van de NIS2-richtlijn en hun cybersecurity op orde hebben.