Bescherm data met een goede back-up

Bescherm data met een goede back-up

24-06-2021

 

Het per ongeluk overschrijven of verwijderen van een bestand, een defecte harde schijf of je wordt slachtoffer van hackers en hun aanvallen, zoals een ransomware-aanval. Het zijn allemaal voorbeelden van zaken, die tot het verlies van jouw waardevolle data kunnen leiden. En verloren data kan grote gevolgen voor je bedrijf hebben. En als het om back-ups gaat lees je vaak verschillende begrippen, RPO, RTO en retentie, maar wat is dit eigenlijk. Wij zetten het op een rij.

Begrippen op een rij

Recovery Point Objective (RPO)

Door het maken van back-ups kunnen we dataverlies beperken naar een vooraf bepaald aanvaardbaar niveau. Dit niveau wordt ook wel het Recovery Point Objective (RPO) genoemd en geeft aan hoeveel dataverlies er maximaal geoorloofd is, aangegeven in een tijdsduur. Voor elk bedrijf kan dit anders zijn. Voor de één is een dag dataverlies acceptabel. Voor een ander is een uur dataverlies al veel. De RPO bepaalt hoe vaak er back-ups gemaakt moeten worden.

 

Recovery Time Objective (RTO)

Bij een goede back-up kijk je ook naar de hersteltijd van de data. Hoe lang duurt het voordat de data weer beschikbaar is. Dit wordt ook wel Recovery Time Objective (RTO) genoemd. Het is immers voor bedrijven niet acceptabel om dagen te moeten wachten op het herstel van je data. De RTO bepaald dus hoe de back-ups gemaakt moet worden maar ook hoe en waar die opgeslagen moet worden. Een kortere RTO vraagt dus een andere aanpak van je back-ups en van de omgeving waarop de data hersteld moeten gaan worden.

 

Retentie

Met de retentie geef je aan hoe lang de back-ups bewaard moet worden. Enerzijds zal dit bepaald worden op basis van veiligheid. Anderzijds hebben veel organisaties ook te maken met wet- en regelgeving waar zij zich aan moeten houden. De gekozen retentie bepaald de keuze voor de back-up methode maar ook voor de media waarop de back-ups moet worden opgeslagen.

 

Bescherm ook je back-ups

Een back-up is een soort verzekering voor je data. Vaak heb je hem niet nodig, maar vroeg of laat dan heb je hem nodig en ben je blij dat je hem hebt. Je moet er dan ook van op aan kunnen dat de back-ups gemaakt worden en dat die bruikbaar zijn om je data te herstellen. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn, dat iemand er bij een incident achter komt dat de back-ups al een lange tijd niet gemaakt zijn of dat de back-ups ook versleuteld zijn als gevolg van een ransomware-aanval en niet meer bruikbaar zijn.

 

Heb je hulp nodig om een goede back-up strategie te bepalen en daarbij een passende oplossing te kiezen, neem dan contact met ons op.

Deel op je social!
 

Copyright © 2020 - 2022​​​​​​SitemapCookieverklaringPrivacyverklaringAlgemene voorwaarden